KAJ JE ŽENSKI LACROSSE

Lacrosse je dinamičen ekipni šport, pri katerem si igralke s palicami podajajo gumjasto žogico, cilj pa je prelisičiti obrambo in zadeti gol. Združuje prvine različnih, že popularnih športov – tehnike obrambe in napada rokometa, hitrost floorballa, veliko travnato igrišče nogmeta … Obenem pa zahteva tehnike obvladanja žogice s palico, značilne zgolj za lacrosse!


Igralke lacrossa nosijo zaščitna očala in ščitnik za zobe ter lacrosse palice s katerimi si žogico podajajo, jo lovijo ter streljajo na gol.

Lacrosse si prav tako prisvaja nekatere terminologije in napadalne postavitve, ki so značilne za košarko (pick ‘n roll, cona, …). Igrišče za igranje lacrossa ima podobno obliko kot igrišče za nogomet, le da se tako kot pri hokeju lahko igra tudi za golom.


Zagotovo lahko trdimo, da je lacrosse unikaten šport, ki ga lahko preizkusijo vsi!

TRENINGI

Lacrosse je aktiven ekipni šport, način igre pa omogoča tako aerobno treniranje kot tudi razvoj moči. Zaradi intenzivnosti igre s treningom lacrossa izboljšamo kardiovaskularno vzdržljivost, gibljivost, kondicijo, koordinacijo obenem pa gradimo na moči. Poleg tega razvija tudi samodisciplino, s tem da si del ekipe pa se naučimo tudi ekipnega dela in sodelovanja.

Če bi se nam rada pridružila, pokliči na 040 583 536, in se bomo vse zmenili!

OLIMPIJA

Vsi dobro vemo kaj Olimpija pomeni v slovenskem in evropskem športnem prostoru. Sedaj pa se ta športni velikan lahko pohvali z novim članom v svoji veliki športni družini. Kot prva je namreč Olimpija pod svoje okrilje vzela, v Sloveniji še ne tako, v svetu pa že zelo dobro poznan in razširjen šport – LACROSSE. Klub sestavljajo domači igralci, ki pa imajo že kar nekaj mednarodnih izkušenj. Igralci žal (še) niso profesionalci, kar pa ne pomeni, da na igrišču ne puščajo srca za Olimpijo. Hrabro in ponosno svoj grb nosijo na igriščih po celotni Evropi, kjer dokazujejo, da se v Sloveniji dela dobro in da smo Slovenci nadpovprečen športni narod. Tako igralci kot tudi vodstvo kluba v svoje vrste vabi vse, ki bi se radi spoznali s tem prekrasnim športom z dolgo in zanimivo tradicijo ter vse, ki bi radi zastopali barve Olimpije in premagovali tekmece širom Evrope. In kot je že pred leti zapisal in prepeval Pero Lovšin; OLIMPIJA je KLUB za VELIKE stvari…OLIMPIJA je IME, ki DOBR zveni!

OPREMA

Oprema igralke zajema zaščitno opremo in lacrosse palico, s katero igralke lovijo in podajajo žogico, preigravajo in streljajo na gol. Ženske palice so plitvejše od moških, saj pri ženskem lacrossu kontakt praktično ni dovoljen. Iz tega izhajajo tudi nekatere razlike v ravnanju s palico in žogo – moški so lahko bolj grobi, ženske morajo biti pa bolj precizne.

Med zaščitno opremo sodi ščitnik za zobe, rokavice in ščitnik za oči. Golmanka nosi tudi čelado, ščitnik za prsi in telo ščitnik za vrat, ščitnik za ramena in roke, ščitnik za noge ter rokavice.

 

PRAVILA

Igra se na travnati površini veliki 110m x 60m.

Igra traja dva polčasa, pri čemer posamezni polčas traja od 20 do 30 minut, odvisno od pravil lige oziroma turnirja.

Ekipa ima v igri 12 igralk, na tekmo pa je dovoljeno prijaviti do 18 igralk.

Ekipa si podaja žogo z lacrosse palicami, njihov cilj pa je zadeti nasprotinikov gol.

ZGODOVINA

Športna igra lacrosse izhaja iz Severne Amerike. Prvi »igralci« so bila indijanska plemena, ki so igrala za rekreacijo, iz verskih razlogov in tudi z namenom priprave mladih bojevnikov za vojno. Pravila in oprema so bili enostavni in so se precej razlikovali od današnjih. Velikost igrišča je bila od 500 m do več km, goli so bila drevesa ali drugi naravni objekti, igralci se žogice niso smeli dotakniti z roko.

Udejstvovanje žensk v športu lacrosse pa je bilo odvisno od kulturnih običajev plemen, katerim so pripadale.

Sama igra žensk se je vedno zanašala bolj na spretnost, za razliko od moške različice, kjer je bila poglavitna moč igralca.

Prvi Evropejci, ki so se srečali z lacrossom, so bili francoski jezuiti. Jean de Brebeuf je leta 1636 pisal o tekmi indijanskega plemena Huronov in igro poimenoval lacrosse. Dvesto let kasneje je zobozdravnik Wiliam George Beers omogočil nastanek prvega kanadskega kluba in določil nova pravila igre. Šport je postajal vedno bolj priljubljen in je bil s pomočjo promocijskih tekem predstavljen tudi v Evropi.

Prva sodobna ženska lacrosse tekma je potekala leta 1890 na v šoli St Leonards School na Škotskem pod vodstvom Louse Lumsden, ki je gledala tekmo med moškimi Canghuwaya plemena in Monteral Lacrosse Klubom, ter je želela igro prilagoditi tudi za nežnejši spol.

Do leta 1930 so bila pravila pri ženskem in moškem lacrosse praktično ista, tekme pa so se igrale brez zaščitne opreme. Z ustanovitvijo Ženske Lacrosse zveze v ZDA se je to spremenilo, saj so uvedli pravila zelo podobna današnjim.

Piši nam

Pokliči nas

PODATKI

Ženski lacrosse klub Olimpija

Vrhovci c. XXVIII / 6,
1000 Ljubljana

error: