031 760 133 info@lacrosse.si

NABIRANJE DRAGOCENIH IZKUŠENJ

18 Apr 2022

 NA KVALIFIKACIJAH V VROCLAVU 

Slovenska moška lacrosse reprezentanca je med 11. in 16. aprilom 2022 v poljskem Vroclavu tekmovala na kvalifikacijskem turnirju za udeležbo na svetovnem prvenstvu 2023 (San Diego, ZDA). Slovenija je v skupini B merila moči z Italijani, Švicarji, Avstrijci, Madžari in Hrvati. Po dvakratni odpovedi evropskega prvenstva v letih 2020 in 2021 zaradi novega koronavirusa je končno napočil čas, da se določi potnike za svetovno prvenstvo.

Mlada slovenska ekipa (povprečna starost ekipe 24 let, štirje mlajši od 20 let) se je pogumno borila proti močnejšim in izkušenejšim tekmecem. Na športnem kompleksu Pola Marsowe se je med 22 državami udeleženkami bíl neizprosen boj za 11 mest za svetovno prvenstvo.  Slovenski igralci, nekateri izmed njih imajo za seboj le dobro leto igralnih izkušenj, so se pogumno postavili po robu igralcem z dolgoletnimi izkušnjami igranja na višjem nivoji. Mednje sodijo posamezni igralci z ameriških univerz in celo profesionalne lige – Premier Lacrosse League. Slovenci so na igrišču pustili srce in se vsako tekmo borili kot levi od prve do zadnje sekunde. Na in ob igrišču so pustili izjemen vtis, s seboj pa odnesli življenjsko izkušnjo.

Vodstvo slovenske reprezentance je od ustanovitve zveze leta 2019 in priprav na kasneje odpovedanem evropskem prvenstvu v letih 2020 in 2021 izpostavljalo pomen vzgoje domačih igralcev. Tokratni reprezentančni akciji sta se ekipi kot edina nerezidenta Slovenije pridružila stara znanca, Kanadčana slovenskih korenin, Victor in Benjamin Utrosa, oče in sin. Benjamin je za Slovenijo zaigral že leta 2016 na evropskem prvenstvu v Budimpešti, Victor pa se je v šestih letih prelevil iz gorečega navijača slovenskih reprezentantov v glavnega trenerja, in na Poljskem pustil dušo in srce za slovenski lacrosse. Oba sta izrazila interes za nadaljnje sodelovanje z Lacrosse zvezo Slovenije. Strokovni štab je v vlogi ekipne kineziologinje okrepila Sara Besal, ki je poskrbela za optimalno fizično pripravo igralcev v celotnem času turnirja, prav tako pa prispevala svoje znanje in izkušnje po organizacijski plati s tekmovanj najvišjega ranga v ju-jitsuju. Vodstvu ekipe je prihranila marsikateri sivi las in se izkazala za nepogrešljiv člen ekipe.

Eden največjih športnih dogodkov za večino članov slovenske reprezentance se je kljub neuvrstitvi na svetovno prvenstvo 2023 za Slovenijo končal uspešno. Ekipa se je na in ob igrišču izjemno povezala in uživala simpatije Evropske lacrosse zveze ter večjih reprezentanc, ki spoštujejo in prepoznajo delo in odrekanje na domačem terenu in vzgojo mladih igralcev. Fantje so podžgani za nov cikel priprav na evropsko prvenstvo 2024, ko bodo zopet ponosno oblekli slovenski dres. Takrat verjamemo, da bodo konkurirali tudi najmočnejšim evropskim silam in si izborili tudi prvo reprezentančno zmago. Prvi zbor za EP 2024 bo jeseni 2022.

Za prihodnost slovenskega lacrossa se ob takšni srčnosti in prizadevanju vodstva in igralcev ni bati. Glavni cilji zveze v prihodnje so okrepiti prepoznavnost in udeležbo na treningih lacrossa med najmlajšimi, okrepiti delovanje moških klubov in povečati število članov ter povečati udeležbo na treningih deklet. Ob prvi priložnosti se bo zveza vključila tudi v Olimpijski komite Slovenije. Morda bomo Slovenijo že leta 2028 spremljali na olimpijskih igrah v Los Angelesu, saj je lacrosse zelo blizu (ponovni) vključitvi na OI. Za prihodnost slovenskega lacrossa se ob takšni srčnosti in prizadevanju vodstva in igralcev ni bati.

error: